Termostatik Vana Radyatör Vanası Montajı
Radyatörlere Termostatik Vana Takılmalımıdır?
Bir oda sıcaklığını 22 dereceden 25 dereceye çıkartmak için %30 daha fazla yakıt parası ödemek zorunda kaldığınızı biliyor muydunuz? Termostat vana ayarında 1 °C’lik azalma, yaklaşık %8 tasarruf anlamındadır.
Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır?
İstenilen oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır, oda sıcaklığı ayarlanan değeri takriben 1(C) geçince, termostat vana üzerindeki pimi yavaş yavaş (oransal) iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Belli bir süre radyatörden sıcak su çevrimi olmayacağı için oda soğumaya başlar. Oda sıcaklığı ayarladığınız değerden takriben 1(C) aşağı düşünce termostat tekrar vanayı açarak sıcak suyun radyatörden çevrim yapmasına izin verir ve oda tekrar ısınmaya başlar, bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder. Termostatik vana sayesinde odaların istenilen sıcaklık derecesine, ayarlamanızı sağlamaktadır.
Termostatik Vana Nasıl Takılır?
Termostatik Vana Montajı yapan tesisatçı bu konuda bilgili olduğundan vanayı peteğe kafası yere paralel gelecek şekilde montajını yapar. Termostatik vana takılması sırasında vana ve sensör ayrı monte edilir. Bu şekilde vananın daha iyi görevini yapması sağlanır. Dolayısıyla kalorifer tesisatı daha verimli kullanılabilir. Termostatik vana takılırken vananın görevini yerine getirebilmesi için su akış yönüne takılmalıdır. Termostatik Vana Montajı dogru yapılırsa yakıt tasarrufunda katkısı olacaktır .
Termostatik Vana Montaj Şekli
Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir. Yere dik montajda, oda içerisinde aşağıdan yukarıya yükselen sıcak hava akımları termostatik vana kafasının ızgaralarından geçememekte ve termostatik vana oda sıcaklığını yanlış hissetmektedir. Termostatik vanalarda genellikle vana gövdesi ile algılayıcı (sensör) birbirinden ayrılır. Önce vana gövdesindeki rakor kendir veya teflon bant ile branşmana monte edilir ve gövde takılır. Daha sonra algılayıcı bastırılarak gövdeye monte edilmiş olur. Çıkartılırken ise geri çevirmek gerekir.
Termostatik Vanalarda Doğru Tercih Nasıl Yapılır
Termostatik Radyatör Vanalarının A sınıfı enerji sertifikasına sahip olması, tasarruf potansiyelinin artması ve hassas sıcaklık kontrolü açısından önemlidir. Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Termostatik Vana Doğru Kullanımı
Algılayıcı üzerindeki rakamlar oda sıcaklığı ayar değerlerini gösterir. 2 Algılayıcı kadranı çevrilerek istenilen oda sıcaklığı ayarlanır. Konfor ve yaşam standardı için belirli maksimum sıcaklık değeri odalar için ayarlanır ve konfor sıcaklığı bulunana kadar Termostatik Vana ayarı her gün 1 °c düşürülerek yeterli sıcaklığa erişilir. Değişikliklerin, dış ortam sıcaklıklarının +/-5°C değiştiği durumlarda yapılması tavsiye edilir. Oda sıcaklığında 1 °C’lik azalma, yaklaşık %8 tasarruf anlamındadır.
Isı Faturamı Nasıl Düşürebilirim?
Isı faturanızı düşürmek için yapabileceğiniz birkaç basit tavsiyemiz: Gereksiz yere açık tuttuğunuz camları kapatınız.
Radyatör ve duvar arasına yerleştireceğiniz ısı panoları ile duvardan kaçıp giden ısıyı azaltabilirsiniz.
Sokak kapınızın altına ısı kaçağını engellemek için kapı altı süpürgeliği monte ediniz.
Çift camlarınızın her yıl fitil bakımını yaptırınız.
Radyatörlerinize termostatik vana taktırın.
Her yıl petek temizliğini yaptırın, kimyasallı temizlik yapılmayan peteklerde fatura ve ısı tasarrufundan söz edilemez.
Termostatik Vana Kullanım Kılavuzu
Hangi odamı hangi dereceye ayarlamalıyım?, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Termostatik Radyatör Vanasında Sıcaklık Limitleme
Algılayıcı (Sensör), üzerinde yer alan alt-üst limitleme pimleri kullanılarak belirli sıcaklık aralıklarında çalışmak üzere sınırlandırılabilinir.
Termostatik vanada Sıcaklık Alt Limitleme
Termostatik Radyatör Vanası (TRV) tesisata monte edildikten sonra sıcaklık alt limitlemesi için algılayıcı sıcaklık göstergesi * (yıldız) konumuna getirilir. Alt limit pimi, tornavida yardımıyla basılı tutularak algılayıcı skalası alt limitlemenin yapılacağı noktaya kadar döndürülür ve alt limitin yapılacağı sıcaklıkta limitleme pimi bırakılır.
Termostatik vanada Sıcaklık Üst Limitleme
Sıcaklık üst limitlemesi için algılayıcı sıcaklık göstergesi 5 (beş) konumuna getirilir. Üst limit pimi, tornavida yardımıyla basılı tutularak algılayıcı skalası üst limitlemenin yapılacağı noktaya kadar döndürülür ve üst limitin yapılacağı sıcaklıkta limitleme pimi bırakılır.
Radyatör vanası montaj servisi olarak sadece Ankara ilinde hizmet veriyoruz. Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak illerinden lütfen iletişim kurmayınız. Ankara termostatik vana montaj servisi.